Opo Yo Tenan Lek Wong Mondok Iku Godane Wong Wedok !





Hallo sedulur, pripun kabare? Sae kabeh tho? Yo seng saket enggal-enggal waras nggeh! Amin. seng mlarat enggal-enggal sugeh, tur seng durung oleh jodho kulo dungakne enggal-enggal angsal jodho seng sesuai tur ya seng srek nang keinginane panjenengan sedoyo. Amin..


Ngeten dulur, nang Indonesia iku ternyata macem-macem tur werno-werni pendidikanne. Kurikulum neng indonesiapun yo semanten ugi kuatah sanget.


Wes peng pinten wamon indonesia iku gonta-ganti kurikulum kanggo sekolah formal. Koyo-koyo wes peng akeh.


Nangeng, ana pendidikan seng asli teka Indonesia tur seng rumasaku durung pernah ganti kurikulum. Yo iku, pendidikan ala pesantren. Tur, yo ngunu, pendidikan ala pesantren iku pendidikan seng apik tur ya seng alami teka indonesia.


produk asli tekan Indonesia. Amergo pencetus pesantren sendiri inggih puniko poro wali songo seng asal mulane tekan daerah Surabaya. Dadi, pesantren pertama kali seng onok neng indonesia iku neng daerah Surabaya.


Sak jerone pendidikan ala pesantren, dewe kabeh kenal karo seng jenenge kang pondok. Kang pondok dewe seorang pelaku atau murid seng belajar neng pesantren.


Sak durunge patut diketahui, bahwa lek neng sak jerone pesantren iku ono unsur-unsur seng pantang di lalekne. Seakan-akan unsur-unsur iku dadi syarat pesantren. Yo iku Kiyai, Santri, Ngaji, Ngopi. Dadi ke-papat unsur iku selalu melekat neng pesantren.


Dilanjutne soal kang mondok. Dadi, lek nang daerah Trenggalek iku, lek uwong seng belajar nang pesantren iku diaranine wong mondok.


 Dadi wong mondok iku yo neng pesantren. Maka teka kui wong seng mandak iku diarani kang mondok. Bedo meneh lek wong seng mondoke iku udu nang pesantren. Iku udu kang mondok.


Mbicara tentang mondok, aku ndue kenalan konco seng arekke iku mondok neng daerah Tulungagung.


 Dekne cerito lek wong mondok iku akeh panggodane. Godaan seng paleng abot mungghe kang pondok iku wong wedok. Wong wedok dewe diumpamakne ulo seng anduneni racun. Sekali, kecakot ulo angel tambane.  


Tapi, lek menurutku yo rekk. Lek wong mondok iku gudone udu wong wedok tok. Melainkan, opo wae iku seng sifate glamor duniawi, iku dadi cobaane.


Koyo dene duet, pangkat, mangan enak, turu jenak lan sak piturute. Iku kabeh ya dadi cobane wong mondok. Tapi, seng paling abot iku ancene nek wong wedok.


Kerono dalam ajaran pesantren iku seng sopo wonge dolanan wong wedok, tur durung iso ngontrol mongko bakal ora oleh ilmu.

Kerono dolanan wong wedok iku koyo dene dolanan geni, seng nggak iso ngendalek ake bakale kobong. Tur, nek miturute wong seng ahli ngilmu tasawuf, rusakke wong lanang iku ya gara-gara wong wadon.


 Neng ngunu mau ya gak kenok nyalahne wong wedok. Justrune dewe iki seng salah. Durung biso ngendalekake geni.[]



Share

Belum ada Komentar untuk "Opo Yo Tenan Lek Wong Mondok Iku Godane Wong Wedok !"

Posting Komentar

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel